2021-12-13 12:46:21• hírek • Bede Emőke

Lakásvásárlás és albérlet: mennyit hajlandóak fizetni a romániaiak egy új ingatlanért vagy bérleményért?

Szatmári látkép. Fotó: Habarics Zsolt
Szatmári látkép. Fotó: Habarics Zsolt

Noha a sajtó gyakran foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mennyit kérnek a hirdetők egy-egy ingatlanért vagy albérletért, arról már jóval kevesebb szó esik, hogy az elvárt összeggel szemben mennyi az, amennyit a másik fél valóban hajlandó kifizetni. A Storia és az OLX által nemrégiben végzett felmérés azonban pont ez utóbbi kérdésre kereste a választ. Mutatjuk, milyen eredmények születtek.

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy a közel 3.000 megkérdezett részvételével zajló felmérésben részt vevők kb. két harmada vásárlási szándékkal böngészte a hirdetéseket, albérletes megoldásban mindösszesen egy harmaduk gondolkodott. A válaszadók (potenciális vásárlók és albérlők) 34 százaléka ház után nézelődött, 32 százalékuk kétszobás lakást keresett, háromszobás lakásra 16 százalékuk vágyott, garzont vagy stúdiólakást a felmérésben részt vevők 15 százaléka keresett, négyszobás vagy akár ettől is nagyobb lakást pedig mindössze a válaszadók 3 százaléka szeretett volna.


Ami az árat illeti, a potenciális vásárlók 60 és 100.000 euró közötti áron kínált ingatlanban gondolkodnak. Akik ettől többet, azaz 100.000 euró feletti összeget költenének, azoknak mindössze 8 százaléka veszi fontolóra egy öreg épület megvásárlását, a tehetősebb vásárlók 34 százaléka sokkal inkább az új építésű ingatlanok irányába húz, a válaszadók 58 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy az épület kora nem döntő szempont.


A vásárlás előtt álló válaszadók 45 százaléka szerint nem igazán találnak saját ízlésüknek megfelelő ingatlant a piacon, ugyanis az eladásra kínált házak/lakások felszereltsége és megjelenése nem egyezik meg az elvárásaikkal. 


Az albérlet után kutatók túlnyomó többsége, mintegy 85 százaléka a 350 eurós határ alatt szeretne kiadó ingatlant találni, egy-egy jutányos ár érdekében pedig a válaszadók 69 százaléka hajlandó öreg épületbe is beköltözni. Az albérlet után kutatók nagy része elégedett az ingatlanpiaci kínálattal, sőt 41 százalékuk szerint némi keresgélés után sikerül megtalálniuk azt az ingatlant, mely minden szempontból megfelel az elvárásaiknak.


Korcsoportok tekintetében a 18 és 34 év közötti fiatalok közül háromból egynek fontos, hogy újépítésű ingatlanban (új házban vagy újonnan épült tömbházban) lelje meg otthonát, a 35 és 55 év közöttieknek e szempont már nem nyom annyit a latba, ötből csupán egy tartja kulcsfontosságúnak, hogy az épület vadonatúj legyen.


Milyen elvárásaik vannak a vásárlóknak / albérlőknek az ingatlannal kapcsolatban?


A megkérdezettek 49 százaléka szeretné, ha az ingatlan saját fűtési rendszerrel rendelkezne, 38 százalékuk pedig azt is megnézi, hogy a ház vagy lakás modern, minőségi szaniterekkel van-e felszerelve. A nemrégiben cserélt elektromos hálózatot már csak a vásárlók és albérlők 35 veszi figyelembe, a felújított fürdőszobát pedig a válaszadók 33 százaléka jelölte meg elvásárként. A kérdőívben részt vevők 31 százaléka felszerelt konyhát is keres, a parkett, frissen festett falak, fém bejárati ajtó és a zárt balkon pedig már csak a válaszadók egyötödének elsődleges szempont.


Ha pedig felszereltség, mindenképp érdemes kiemelni, hogy a potenciális vásárlók 58 százaléka bútorozatlan lakást keres, 25 százalékuk pedig részben bútorozottat. Érthető okok miatt a mérleg nyelve átbillen, amikor valaki nem vásárolni, hanem csak bérelni szeretne egy ingatlant: a válaszadók 68 százaléka teljesen bebútorozott lakást keres, 27 százalékuk pedig megelégszik azzal is, ha csak néhány bútordarabot hagy a főbérlő az ingatlanban.


Visszavágta a költségvetést a pandémia


A koronavírus-járvány miatt sajnos sokaknak kevesebb pénz áll a házhoz, így nem csoda, hogy az albérlők 43, a vásárlóknak pedig 35 százaléka ebben az időszakban kisebb összeget tud felújításra és átalakításra költeni. E helyzetben elsősorban a fiatalok vannak, az 55 évnél idősebbek már stabil büdzséről nyilatkoztak e tekintetben.


Azon válaszadóknak, akik ingatlanvásárlásra adnák a fejüket, több mint 28 százaléka 1.001 és 5.000 euró közötti összeget tudna felújításra és/vagy átalakításra költeni, azon potenciális vásárlók pedig, akik több mint 100.000 euróért tennének szert új otthonra, akár több mint 20.000 eurót is fordítanának arra, hogy elképzeléseikhez mérten alakítsák át az ingatlant.


Az albérlők 43 százaléka úgy nyilatkozott, hogy esze ágában sincs ilyen jellegű befektetésekért fizetni, 38 százalékuk azonban elképzelhetőnek tartja, de csak akkor, ha a javítások költsége nem haladja meg az 500 eurót.


Végül, de nem utolsósorban a felmérés arra is rávilágított, hogy az albérlők 73, a vásárlók 48 százaléka saját maga – vagy a közeli rokonokkal karöltve – vágna bele a felújításba. Független mestert már jóval kevesebben, a bérlők 9, a vásárlók 30 százaléka hívna, a profi, felújításban jártas csapatokat pedig még ettől is kevesebben választanák, s e kevés ügyfél is inkább azok közül kerülne ki, akik 100.000 euró feletti ingatlanban gondolkodnak. Ami pedig a lakberendezést illeti, a megkérdezettek közel 80 százaléka – legyen szó vásárlóról vagy bérlőről – inkább saját és a rokonok megítélése alapján rendezi be az ingatlant, egyéni lakberendező vagy erre specializálódott cég segítségét 10-ből alig 1 személy kéri.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: